Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2010 02:20 - Какво са очилата за компютър
Автор: squash Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 16017 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 28.08.2015 21:25


image

  Често когато поседим на компютъра известно време, усещаме как очите ни са уморяват, главата боли и образите леко се размазват. Чували сме за очила за компютър, но какво представляват те. Очилата всъщност са стъкла с антирефлексно покритие. Знаем, че видовете са много. Преди  години функцията на антирефлексът беше да неутрализира отблясъците, да премахва двойните, паразитните образи, отраженията по различни участъци от стъклото(нещо характерно за всяко стъкло без антирефлексно покритие). Вече доста от моделите с антирефлексно покритие съдържат интегрирано допълнително покритие- така нареченото EMI покритие за компютър. Абревиатурата е Еlectro Magnetic Interference ( Eлектро магнитно смущение) Функцията му както се досещате е да неутрализира вредните магнитни лъчения излъчвани от всеки монитор, без значение дали е CRT или LCD. Излъчванията ги има, но с чифт антирефлексни стъкла с EMI, влиянието им значително намалява.
Това разбира се не е всичко. Вредните лъчи са намалени от  антирефлексното покритие, но стоенето пред монитора е свързано с напрегнато взиране в един малък периметър ред вас-разглеждате различни теща: текстове, картинки, като шрифтовете често са и ситни. Което води до допълнително напрягане на очните мускули и резултатът е напрежението в очите, болки в слепоочието, отпадналост и т.н. Защитното антирефлексно покритие играе в този случай специална роля- намаляне на умората в очите (Reduced Eye Fatigue).

  Ако престоят ви пред компютъра е кратък, може да минете и без такива очила, но в случай че това е част от работата ви, или прекарвате по повече от час пред монитора-не се колебайте направете си очила за компютър. Изборът на модели антирефлексни стъкла в днешно време е огромен. Харесвате си рамка за очила, спирате се на даден модел антирефлексно стъкло и ето - имате си вече очила за компютър.
За да не бъде съпътстван със зрителна умора,
престоят ви пред компютър или пък да установите един ден, че диоптрите ви са променени, най-добре би било освен с очила, да се сдобиете и с овлажняващи капки за очи,  тъй като взирането в монитора е свързано и с по-рядко мигане. Не забравяйте и задължителните почивки, които трябва да правите на определни интервали, за да стимулирате работата на очните мускули.   При наличието на толкова много видове антирефлексни стъкла, изборът няма да е лесен. Всяка фирма производител на стъкла за очила предлага широка гама такива стъкла: Essilor, Carl Zeiss, Indo, Hoya, Rodenstock Shamir, Jzo и много други. Френската фирма Essilor е сред   лидерите в тази област. Техните антирефлексни покрития Crizal (във вариантите Forte и Alize) са може би най-добрите в момента. Много са техните модели стъкла за очила, предлагащи се с това покритие.
Името на немската фирма Carl Zeiss  е послужило дори за нарицателно име  на "очила" у нас. Те предлагат две от най-добрите покрития на пазара в момента - Teflon EasyCare (вече преустановен)  и LotuTec. Японците от Hoya се гордеят с право със Super Hi-Vision и Super Hi-Vision Longlife покритията си. Испанската фирма Indo имат своят флагман при покритията Natural и т.н.
 Съществена част от слоевете участващи в едно антирефлексно многослойно покритие са и така наречените Липофобни(против отпечатъци и зацапване), хидрофобни (против запотяване и влага) и  антистатик слоеве. Те не са задължителни  при всеки вид и модел антирефлексни покрития.  При най-евтините например често отстъстват или  има само хидрофобно или пък само антистатично покритие, но с незадоволително качество. Което освен това  често започва да пада, преди да сте успели да се порадвате на
новите си очила.
https://www.blink.bg/dioptrichni-stakla.html




Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: squash
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 130414
Постинги: 11
Коментари: 2
Гласове: 101
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031